Acupunctuur / Acupressuur / Moxa, Cupping, Gua sha / Tui-Na / Shiatsu / Gezondheidsadvies / Qigong-Taichi les.

Healthcare Song - Hoofdstraat 115, 7941 AE Meppel - 0522 724 014

  Acupunctuur - Alternatieve geneeswijzen vergoeding 2021

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/acupunctuur

AGB Praktijk code: 90062253

AGB S.Wan code: 90102851


Chinese geneeswijzen vergoeding (update: 2021) - Zorgwijzer

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chinese-geneeswijzen

AGB Praktijk code: 90062253

AGB S.Wan code: 90102851


Goed om te weten: uw aanvullende verzekering staat los van uw eigen risico

Veel mensen denken dat zij eerst over hun eigen risico heen moeten gaan om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De aanvullende verzekering staat los van de basisverzekering en het eigen risico. Als u een factuur indient die onder de aanvullende verzekering valt, dan spreekt dit dus niet uw eigen risico aan.
Meer informatie over het in rekening brengen van eigen risico vindt u op deze pagina van de consumentenbond.


Acupunctuur (2021)

Acupunctuur is een behandelmethode binnen de traditionele Chinese geneeskunde en een medisch systeem dat volgens velen al meer dan 2500 jaar klachten en ziektes behandelt. Het basisprincipe van acupunctuur is de ‘Chi’, ook wel circulatie van (levens)energie genoemd.

Bij ziektes en klachten is er iets mis met deze circulatie, er treden ergens verstoringen of blokkades op of de energiestromen lopen niet zoals ze horen. Acupunctuur kan dan een effectieve oplossing zijn.

Ga direct naar de vergoedingen voor acupunctuur per zorgverzekeraar:

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/acupunctuur#vergoedingen

Hoe werkt acupunctuur?

Hoewel acupuncturisten verschillende technieken toepassen, is de behandeling met dunne naalden de meest bekende methode. Hierbij worden meerdere naalden op specifieke punten op het lichaam aangebracht, de zogenaamde meridianen. Op deze punten circuleert de lichaamsenergie.

Met de aangebrachte naalden kan de energiestroom worden beïnvloed zodat de energiestroom verbeterd, energieblokkades verdwijnen en de juiste hoeveelheid energie naar de gebieden stroomt waar dat nodig is.

Tot slot kan ook de kwaliteit van de energie verbeteren. Sommige acupuncturisten gebruiken elektrische stroompjes in combinatie met de naalden. Dit zou bij behandeling van sommige klachten effectiever zijn.

Welke klachten?

Acupunctuur kan bij een zeer groot aantal klachten worden toegepast en kent weinig tot geen bijwerkingen. Verder kan acupunctuur helpen de fitheid, natuurlijke weerstand en pijngrens te verhogen en de levenslust prikkelen. Daarmee heeft acupunctuur dus ook een preventieve werking.

De World Health Organisation heeft een lijst samengesteld met klachten die met behulp van acupunctuur behandeld kunnen worden. Deze lijst kun je terugvinden op acupunctuurgids.nl

Vergoeding aanvullende verzekering

Acupunctuur wordt ruim gedekt vanuit de zorgverzekering met aanvullende dekking onder het kopje alternatieve/complementaire geneeswijzen. Voordat je aanspraak maakt op vergoeding, en nota’s naar de zorgverzekeraar stuurt, is het belangrijk om eerst te controleren in hoeverre jouw aanvullende pakket acupunctuur dekt.

Voorwaarden

Er kunnen namelijk voorwaarden en limieten rondom de vergoeding van toepassing zijn. Zo moet de acupuncturist waar je onder behandeling gaat voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Deze worden opgelegd door beroepsverenigingen binnen de acupunctuur.

De volgende beroepsverenigingen worden door de meeste zorgverzekeraars erkend:

  • Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA)
  • Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV)
  • ZHONG, ofwel de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG)
  • Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi) = Healthcare Song
  • Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland (WAVAN)

Sommige verzekeraars kiezen ervoor bepaalde beroepsverenigingen niet te herkennen. Als een acupuncturist is aangesloten bij één of meerdere van dergelijke verenigingen, is de kans groot dat de zorgverzekeraar de behandelingen en consulten volledig of gedeeltelijk vergoed.

De vergoeding van acupunctuur kan ook plaatsvinden onder de noemer natuurgeneeswijzen/natuurgeneeskunde.

In dat geval komen therapeuten in aanmerking voor vergoeding als zij zijn aangesloten bij een beroepsvereniging voor natuurgeneeswijzen, zoals:

  • Nederlandse Werkgroep voor Praktizijns (NWP)
  • Landelijke Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (LVNT) = Healthcare Song
  • Vereniging ter Bevordering van Alternatieve geneeswijzen (VBAG)
  • Federatie van Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT)

Let erop dat niet iedere zorgverzekeraar iedere beroepsvereniging erkent.

VGZ verzekeringsgroep

Bij zorgverzekeraars die vallen onder de VGZ-verzekeringsgroep, namelijk: VGZ zelf, Univé, National Academic, Promovendum, Besured, ZEKUR, IZZ en IZA geldt de voorwaarde dat de acupuncturist is opgenomen in de zorgvinder/zorggids/zorgzoeker van de desbetreffende verzekeraar, dan wel arts is.

Interpolis

Interpolis hanteert de voorwaarde dat de betreffende acupuncturist lid moet zijn van de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging). Anders vind er geen vergoeding plaats.

De onderstaande zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur vanuit de aanvullende zorgverzekering. Deze zorg komt niet ten laste van het eigen risico.